Kruchy blok ryżowo - czekoladowy

55g masła

2 łyżki płynnego miodu

125 - 150g gorzkiej czekolady

75g ryżu preparowanego

 

Przygotować białą warstwę:

roztopic masło, miód i połamana na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć do wyłożonej folia aluminiową kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając, wyrówznac wierzch.

Przgotować ciemna warstwę:

masło, miód i połamana czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, aby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając , wyrównać wierzch.

Całość szczelnie przykryć i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.

Smacznego:)

Deser Czekoladowo-bakaliowy

2 szkl. ryzu preparowanego
1/3 szkl mieszanych skorek kandyzowanych i wisni kandyzowanych
1/4 szkl rodzynkow
1/3 szkl migdalow w platkach
125 g masla
250 g czekolady (moze byc biala)

polaczyc wszystkie suche skladniki. wlac roztopione maslo oraz czekolade. dobrze wymieszac. wylozyc do keksowki. schlodzic.
dodatkowo polalam deser czekolada rozpuszczona z kilkoma lyzkami smietanki.

Szyszki z ryżu preparowanego

Smak z mojego dzieciństwa.

Przez kilka lat nie widywałam w sklepach preparowanego ryżu. Nie wiem, czy go nie było, czy po prostu nie miałam szczęścia, żeby na niego trafić?

W każdym razie w końcu mi się udało, wzięłam przepis od mojej mamy i zrobiłam. No i nie mogę powiedzieć niczego innego, jak to, że to była rewelacja. Przypomniałam sobie, jak objadaliśmy się nimi razem z bratem kiedy mama je zrobiła. Teraz też nie mogłam się oderwać i najchętniej zjadłabym wszystkie naraz, ale synek i mąż dzielnie mi w tym pomagali ;)

 

Składniki (na ok. 40 sztuk):
- 200 g krówek
- 200 g cukierków toffi
- 125 g masła
- 30 g ciemnego kakao
- 3 małe paczki ryżu preparowanego (3 x 35 g)



Do garnka włożyć masło i cukierki, postawić na małym ogniu i roztopić mieszając, żeby masa się nie przypalała.

Kiedy wszystkie składniki się połączą wsypać ryż. Energicznie i dokładnie wymieszać i od razu formować szyszki lub kulki. Należy się z tym spieszyć, bo jeśli masa wystygnie, nie da się jej formować, ale też uważać, żeby nie poparzyć rąk. Szyszki i kulki odłożyć do zastygnięcia.