Płatki Owsiane

Płatki owsiane to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym. Następnie jest ono poddane obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
# zwykłe – otrzymane z całego ziarna
# górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna
# błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej.

Płatki owsiane odgrywają ważną rolę w racjonalnym odżywianiu człowieka, są bogatym źródłem białka i błonnika. Są produktem szczególnie bogatym w potas i magnez. Pomagają zachować skórze sprężystość i elastyczność. Znakomity dodatek do mleka, jogurtów, napojów mlecznych.

Płatki Jęczmienne

Płatki jęczmienne wykorzystuje się przede wszystkim do zup, ciast, ciastek, chleba. Niekiedy służą do zagęszczania sosów i gulaszy. Są one również składnikiem musli, kleików i lekkich deserów. Stanowią bardzo dobrą i pożywną przekąskę z jogurtem i owocami.